Дан ружичасте мајице се у Републици Српској обиљежава 17. фебруара као симбол подршке жртвама вршњачког насиља и борбе против ове врсте насиља. Ова манифестација има за циљ да се скрене пажња на проблем вршњачког насиља које се јавља у школама, али и ван њих, те да се створи култура ненасиља и толеранције.  

Овај дан се први пут обиљежио 2007. године у Канади, након што је група ученика организовала подршку свом вршњаку који је био жртва насиља због ношења ружичасте мајице. Овај догађај је у кратком року постао глобални покрет подршке жртвама вршњачког насиља, који се у многим земљама обиљежава сваке године.  

У Републици Српској се Дан ружичасте мајице обиљежава од 2013. године, када је покренута кампања “Насиље није избор” са циљем да се подигне свијест о проблему вршњачког насиља и да се оснажи младе да се боре против њега. Ова кампања је иницирана од стране организације “Јувентас” у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, као и бројним другим организацијама цивилног друштва у Србији.  

На Дан ружичасте мајице се позива све људе да носе ружичасте мајице и да на тај начин покажу своју подршку и солидарност са жртвама вршњачког насиља. Овај дан се често обележава у школама и другим установама, организују се радионице и предавања о вршњачком насиљу, а ученици и наставници обично носе ружичасте мајице, траке или беџеве.  

Важно је да се о овом проблему разговара отворено, да се подигне свијест о његовој озбиљности и да се укључе сви актери у борбу против вршњачког насиља. Дан ружичасте мајице је једна од прилика да се скрене пажња на овај проблем, али и да се подстакне солидарност и подршка међу људима.  

 Буди мушко клуб је такође једна од организација која подржава обиљежавање Дана ружичасте мајице у Бања Луци. Ова организација има за циљ да подигне свијест о значају једнакости полова, те да се бори против свих облика насиља, укључујући и вршњачко насиље. У оквиру обиљежавања овог дана, Буди мушко клуб је организовао састанке у просторијама Дома омладине , на којима су се млади људи окупљали да разговарају о проблему вршњачког насиља и да се међусобно подрже у борби против овог проблема. Ови састанци су отворени за све заинтересоване младе људе који желе да се укључе у ову борбу.  

Обиљежавање Дана ружичасте мајице је важна прилика да се подигне свијест о проблему вршњачког насиља, те да се створи култура ненасиља и толеранције. Иницијативе као што је Буди мушко клуб доприносе томе да се млади људи оснаже да се боре против насиља и да се солидарно боре за стварање бољег друштва. Цијели пројекат подржао је Дом омладине.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Your Message

Full Name*

Website